केरा फलफूल मध्य सबै भन्दा धेरै विक्रि हुने फल हो । अरु फलफुलको तुलनामा केरा सस्तो उपयोगी र गुणकारी फल मानिन्छ । नियमित रुपमा केराको खानाले गर्नाले शरीर तन्दरुस्त बन्नुका साथ साथै सुगर कम गर्न मद्दत पुर्याउँछ यस्तै दुव्लो मान्छेकालागी पनि फाईदा जनक छ । केराले केहि मात्रामा तौल पनि वढाउछ । केरामा थाइमिन, नियासिन तथा फोलिक एसिडको रूपमा भिटामिन ए र बी पर्याप्त मात्रामा पाइन्छ ।
केरामा फाइबर र तीन प्रकारका शुगर हुन्छ , ती हुन्
- सुक्रोज
- फ्रुक्टोज र
- ग्लूकोज
केराका वाट हुने केहि फाइदाहरु यसप्रकार छन्
गर्भावस्थामा महिलालाई सबैभन्दा बढी भिटामिन ‘ओ’ मिनरल्सको आवश्यकता पर्दछ । यस अवस्थामा केरा खानु उपयुक्त हुन्छ ।
अल्सरका बिरामीले पनि केरा खाँदा फाइदा पुग्छ ।
यसले मुटुरोगीलाई फाइदा गर्दछ । हरेक दिन दुई कोसा केरा खानाले मुटुको समस्या कम हुन्छ ।
तौल बढाउन लागि पनि केरा उपयोगी हुन्छ ।
केरा नियमित रुपमा खानाले ब्लडसुगरलाई नियन्त्रण गर्दछ ।
केरा वृद्धवृद्धाका लागि पनि फलदायी हुन्छ, किनभने यो सजिलै पच्छ । यसमा भिटामिन बी, बी–६ र फाइबर हुन्छ, जुन उमेर ढल्केका मानिसलाई चाहिन्छ । उनीहरूको पेटको विकारलाई हटाउन पनि सहयोग गर्दछ ।
यसमा ट्राइप्टोफान नामक एसिड पाइन्छ, जसले दिमागलाई सधैँ फ्रेस राख्न मद्दत गर्छ ।
केरामा उच्च मात्रामा फाइबर पाइन्छ जसले पेटको कामलाई दुरुस्त पार्ने तथा पाचन प्रणालीलाई स्वस्थ बनाउने काम गर्छ । यसले अपच तथा कब्जियत जस्ता समस्या समेत कम गर्छ ।
यदि तपाइँलाइ कब्जियत छ भने तपाइँलाइ केराले निकै फाइदा पुर्याउँछ । दिनमा दुइवटा केरा खनुस र हेर्नुस । केरामा हुने फाइबरका कारण यो समस्याबाट मुक्ति मिल्दछ ।